Skip to main content
Ajankohtaista

”Kenen tää on?” Biisien ja tekijöiden jäljestyssarja: Numarx

By 17.5.2020No Comments

Levyjen, ja ylipäänsä levytetyn musan parissa säätäessä joutuu vähän väliä oudoillekin sivupoluille. Hiphopin parissa kasvaneille on (tai ainakin oli…) tavallista miettiä, mistä mikäkin sample on peräisin. Allekirjoittaneelle, kuten usealle tämän tutullekin, tämä jäljestys on avannut uusia, valtavia näkökulmia – ja vienyt monet mukanaan tielle jolta ei ole paluuta.

Näiden jäljityshommien tuloksia on tarkoitus lisäillä luettavaksi epätasaisen tasaiseen tahtiin. Kun kahvi potkii ja ulkona sataa vettä, on hyvä aloittaa Marylandista. Tarinan tapauksessa ei ole kyse vain samplesta, vaan kokonaisen biisin liikkeistä.

Numarx -rapyhtyeen ainoaksi jäänyt albumi Our Time Has Come, vuodelta 1988 on omalla tavallaan erikoinen maamerkki alansa historiassa, ja ryhmän meriitit ovat melkoiset.

Baltimoren kulmilla paikalliseen suosioon noussut jengi sattui aikoinaan tekemään kappaleen nimeltä Girl You Know It’s True. Se löytyy niin Our Time Has Comelta, kuin myös jokaisen 1980-1990 -lukujen taitteessa länsimaisen pop-kulttuurin vaikutusalueella eläneen muistipoimuista – halusipa sitä itse tai ei. Biisi päätyi opportunismissaan huippuluokkaisen saksalaistuottaja Frank Farianin (mm. Boney M) korviin, ja tämä iski sillä lujaa. Tanssijapojista koottu Milli Vanilli ”esitti” biisin, itse asiassa melkein alkuperäisessä muodossaan vuonna 1989. Kappaleen tarinasta löytyy mainio Billboardin artikkeli TÄÄLTÄ.

Numarxin vaikutus ei jää yhteen biisiin. Sen jäsenistä Kevin Liles toimi vuosina 1999-2004 Def Jamin varatoimitusjohtajana, ja vaikuttaa tiettävästi edelleen bisneksen isoissa käänteissä. DJ Spenin nimi tuli Asemapäällikön tietoisuuteen opiskeluaikona, muutaman innokkaan house-harrastajan puheista; Sean Spencer loikkasi pian Our time… n jälkeen The Basement Boys -ryhmään.

Huom: Näitä tarinoita saa hyvin mieluusti haastaa, ja niihin lisäillä omia faktojaan/näkemyksiään!

Chyde/Asema

Tubesta löytyi vielä mainio aikamatka Numarxin meninkeihin vuonna 1986.